Uponor Unipipe Plus varratnélküli többrétegű csővezeték

Biztonságos, könnyen szerelhető és hajlítható, 40%-kal kisebb ívek alakíthatóak ki, mint az Unipipe csővezetékkel

Az Uponor ismét valami nagyszabású bejelentésre készül. Mint már korábban annyiszor. Ez jellemzi az innovatív cégeket. Magyarországon először a kilencvenes évek elején, elsőként jelent meg az ötrétegű csővezetékek piacán, Unipipe néven. Forradalmian új volt, gyorsan terjedt, a hagyományos vas és réz csővezetékeket háttérbe szorítva. Egyszerű szerelhetősége, könnyű hajlíthatósága, tekercsben való szállíthatósága gyorsan meghódította a magyar piacot is.

x

Sokan ma is Unipipe csőnek neveznek minden ötrétegű csövet, mert akkor ezt a nevet tanulták meg. 

A csővezeték bevezetését hamarosan a presszidomok bevezetése követte, amelyben szintén úttörő volt az Uponor. Az elsődleges fejlesztési irányvonal a biztonság volt. Ennek eredményeképpen született meg a nyomáspróba- biztos idomrendszer. A kidolgozott technológia biztosítja, hogy ha az idomot nem préselik le, akkor ez a nyomáspróbánál azonnal kiderül, ugyanis folyni fog a kötésnél.
 Sokan ma is Unipipe csőnek neveznek minden ötrétegű csövet, mert akkor ezt a nevet tanulták meg. 

A csővezeték bevezetését hamarosan a presszidomok bevezetése követte, amelyben szintén úttörő volt az Uponor. Az elsődleges fejlesztési irányvonal a biztonság volt. Ennek eredményeképpen született meg a nyomáspróba- biztos idomrendszer. A kidolgozott technológia biztosítja, hogy ha az idomot nem préselik le, akkor ez a nyomáspróbánál azonnal kiderül, ugyanis folyni fog a kötésnél.

Uponor

A technológiát alkalmazva a szerelői feledékenység immár nem okozott több fejtörést sem a szerelőknek, nem a tulajdonosoknak a szerelést követő években. 

Későbbiekben továbbra is a presszidomok fejlesztése volt a fő irány, és az Uponor további számos, a szerelést megkönnyítő technológiát vezetett be, amelyekkel mind könnyebbé tette a szerelést. Megjelent a méret szerinti színjelölő gyűrű, amely préselés után leesik, hogy esetleg a magasból is jelezze, hogy a préselés megtörtént. Az idomokon található megállító gyűrű és a betekintő nyílás a csővezeték megfelelő behelyezését biztosítja. Mindezek mellett az Uponor volt az első, akinek az idomait 32 mm-ig nem kell sorjázni, mivel a kalibrálás az idom kúpos kialakítása miatt automatikusan megtörténik. 

Ma már a fém idomok mellett PPSU műanyag idomok is elérhetők a termékskálában, tovább szélesítve a választható lehetőségeket. 

Az újabb és újabb idomfejlesztések mellett az Uponor közel tíz éve határozta el, hogy a csővezetékek esetében is valami újat kell hozni, hogy újra bizonyítani lehessen az Uponor technológiai vezető szerepét. A névválasztásnál a „vissza a gyökerekhez” elv érvényesült, a korábban olyan nagy sikert aratott Unipipe név után az Unipipe Plus nevet kapta. A fejlesztésben itt is a biztonság fokozása volt a fő szempont. A tapasztalatok szerint az ötrétegű csővezetékek esetén a csővezetékekben keletkező meghibásodás csekély mértékű volt, ha mégis előfordult, akkor az a hegesztésnél történt.

Uponor innováció az elmúlt 25 évben

                         Uponor   Uponor
                                    Átlapolt, varratos és varrat nélküli kialakítások                 Az új varrat nélküli csővezeték
                                                                                                                                      könnyebben hajlítható

Ez a fő vezérelv, a természeti példák (pl. bambusznád), illetve más iparágak hatása alakította a tervezők gondolatmenetét, amikor megalkották a varrat nélküli többrétegű csővezetéket. A húzott alumínium csővezetéket kívül és belül egy élelmiszerek számára biztonságos polietilén réteg borítja, a cső és a polietilén réteg között kötőanyaggal. Az új varrat nélküli csővezeték nemcsak a biztonság miatt előnyös, hanem könnyebben hajlítható, illetve 40%-kal kisebb ívek alakíthatóak ki, mint az Unipipe csővezetékkel, a hajlítási sugár mindössze 3D! 

Látható, hogy a szerszámmal való hajlítása még kisebb sugarat tesz lehetővé, ezért akár sarkokban, könyökidomok helyett is alkalmazható. Egy fürdőszoba szerelésénél csak a megtakarított könyökidomok átlagosan 15%-kal csökkentik az anyagköltséget! Az új Unipipe Plus csővezetékek a korábbi idomrendszerrel kompatibilisek, szállításuk tekercsben és szálban is lehetséges.

                                       Uponor   Uponor
                                         Hajlítási sugarak kézzel: 40%-kal kisebb               Hajlítási sugarak szerszámmal
                                                               hajlítási sugár!

Az Uponor nem győzi hangsúlyozni a rendszer fogalmát. Mi nevezhető rendszernek? Fogalmaik szerint a többrétegű csövek piacán rendszernek nevezik, ha az idom és a cső gyártója azonos, a gyártástechnológia összeillesztett és együtt tesztelt. Ilyen esetben elkerülhető, hogy bármilyen probléma esetén a csővezeték gyártó és az idomgyártó egymásra mutogasson, hiszen mindkét termék egyazon műszaki háttér terméke. Ha a biztonság fontos, akkor csak rendszerekben érdemes gondolkodni. 

A magyar piacon sok csővezeték megtalálható és még több idomfajta, de rendszer alig. Az alacsonyabb árfekvés miatt a vegyes megoldásoknak nagyobb a piaci részesedése, de természetesen a kockázata is. Még rosszabb párosítás, amikor egy vegyes megoldást rendszernek állítanak be, megtévesztve ezzel a szerelőt. Ki fog ilyen esetben eljárni, ha bármi probléma merülne fel? Jó kérdés. De talán mindannyian tudjuk a választ. Az első problémás eset ejti gondolkodóba a szerelőt, aki utána már biztosan rendszert fog választani, mert rájön, hogy a biztonság fontosabb, mint az olcsóbb árfekvés. 

Ha baj van, annak a költsége nem összehasonlítható egy magasabb árfekvésű, de mégis kedvező ár/érték arányú rendszer árával. Szeretnék, hogy minél kevesebben tapasztalják meg, hogy milyen károkat okozhat egy minőségi probléma egy luxus épületnél, amelynek a tulajdonosa egy jól prosperáló ügyvéd, aki nemcsak a javítást, hanem a fizikai és eszmei károkat is érvényesíti jogi úton, az elmaradt haszonról nem is beszélve. Mindezeket egyszerű elkerülni, minőségi rendszer használatával.