Honeywell új szén-monoxid vészjelző családja

A jól ismert H450EN szén-monoxid vészjelző továbbfejlesztésével a Honeywell új vészjelző platformot alkotott. A 2013-2014-es téli szezonban nagy figyelmet kapott  az az összehasonlító elemzés, mely a piacon fellelt 11 lakossági szén-monoxid vészjelzőt vette górcső alá. A szakma és az ország is megdöbbenve vette tudomásul, hogy a piacon kapható szén-monoxid vészjelzők zöme nem teljesíti megbízhatóan a feladatát. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is vizsgálatot indított. A Honeywell szén-monoxid vészjelzője bizonyította, hogy megbízható készülék, a vonatkozó EN 50291-1:2010 szabványnak nem csak független tanúsító intézet által igazoltan, de több magyarországi vizsgálat eredményei alapján is megfelel.

Honeywell

De nem dőltünk hátra
A szén-monoxid vészjelzők fejlesztésében és gyártásában gyűjtött évtizedes tapasztala-tunkat felhasználva új, minden eddiginél nagyobb biztonságot és több szolgáltatást nyújtó vészjelző családot alkottunk. Olyan problémákra kerestünk megoldást, melyek gyakran felmerültek a szakemberekkel és végfelhasználókkal folytatott beszélgetéseinkben:

  • Honnan tudjam, hogy a CO szenzor valóban működik, hiszen a teszt gombbal csak a szirénát tesztelhetem?
  • Honnan tudjam, hogy mekkora volt a CO koncentráció, mely a riasztást előidézte?
  • Fürdőszobába be lehet-e tenni a készüléket?

Az új XC sorozat a szabványos követelmények teljeskörű kielégítése mellett fenti problémákra is megoldást nyújt. Minden XC sorozatú Honeywell szén-monoxid vészjelző rendelkezik az alábbi funkciókkal:
x
Alacsony gázkoncentráció mérési üzemmód
A lakossági, elemes szén-monoxid vészjelzők műszaki követelményeit az MSZ EN50291-1:2014 szabvány írja elő. Ennek legfontosabb elemei:

Honeywell

A szabvány így biztosítja azt, hogy a vészjelző csak akkor szólaljon meg, ha valódi veszélyhelyzet kezd kialakulni.

  • Ha egy vészjelző túl korán szólal meg, azzal indokolatlanul – akár túl gyakran – okoz pánikhelyzetet, idővel a felhasználó nem fogja komolyan venni a jelzést.
  • Ha egy vészjelző túl későn riaszt, a felhasználónak különböző súlyosságú egészségügyi tünetei alakulhatnak ki.


Alapesetben CO vészjelzőink csak akkor riasztanak, ha a 43 ppm-nél magasabb koncentráció egy bizonyos ideje már fennáll. „Alacsony gázkoncentráció mérési üzemmód”-ban az XC-sorozatú vészjelző azonnal jelzi, ha a CO-szint 10 ppm-nél magasabb, így könnyen tesztelhető a vészjelző CO érzékelő szenzorának működése, akár egyszerűen a készülékre rálehelt cigaretta füsttel.

IP 44-es védettségi fokozat
Fürdőszobai elhelyezésre alkalmas.

Eseménynaplózás
A Honeywell CO vészjelző szakemberek által letölthető módon rögzíti az esemé-nyeket. Részletes információk nyerhetők az elmúlt 7 nap CO koncentrációiról, illetve a teljes működési élettartam során mért heti maximumokról, a riasztási események dátumáról.

További jellemzői:
Riasztás-memória (felhasználói)
A CO nem hagy ember által érzékelhető nyomot, és hibásan működő berendezés esetén a vészjelző akkor is beindulhat, amikor Ön nincs jelen. A memóriafunkció gondoskodik róla, hogy a piros lámpa mindaddig villogjon (a kijelzővel rendelkező készülékek a ppm-szintet is mutatják) amíg a gombot meg nem nyomja, vagy 7 nap el nem telik.

Riasztás elnémítása
Előfordulhat olyan szituáció, amikor el szeretné némítani a rendkívül hangos riasztást, például ha már kontrollálja a helyzetet. Az egységen található “Riasztás elnémítása” gombbal 5 percre elnémíthatja a riasztást. A vészjelző fénye továbbra is villogni fog mindaddig, amíg az egység észleli a veszélyt.

Hiba elnémítása
Tipikus hibajelenség, ha a vészjelző az elem lemerülését jelzi. A készülék ilyenkor percenként egyszer sípol, villogó hibajelzés kíséretében. A “Hiba elnémítása” gombbal 24 órára elnémíthatja a vészjelzőt és ez idő alatt beszerezhet egy újat. Ha reggel újra el szeretné indítani a 24 órás időzítést, még egyszer nyomja meg a gombot.

Rendszerbe kapcsolás
A rendszerbe kapcsolással több vészjelző egy közös riasztórendszerbe szervezhető. Ha az egyik egység riasztani kezd, minden más egység is beriaszt. Ez jelentősen növeli a biztonságot, különösen nagyobb ingatlanoknál. Minden X-sorozatú vészjelzőt rendszerbe lehet kötni. *A hálózati tápfeszültségről működő, X-sorozatú vészjelzőket vezetékkel is össze lehet kötni. *Vezeték nélküli bővítő modul 2014 végétől kapható.

Honeywell

Tudjon meg többet a szén-monoxid vészjelzők alkalmazásáról, a szén-monoxid mérgezések megelőzésének módjáról, a vészjelző riasztása esetén végrehajtandó teendőkről!