Villamosenergia-megtakarítás

LED-es berendezések használatával az elérhető megtakarítás mértéke minimálisan 20-30%-ra tehető, ha azonban teljes korszerűsítésről beszélünk, a fogyasztás és a karbantartási költség akár az egy tizedére is csökkenhet!


A technika rohamos fejlődése, világszerte elérhetővé tette a háztartásokban is a LED technológiával működő fényforrások alkalmazását. Rendkívül alacsony villamos energia fogyasztása és az ehhez párosuló fényhasznosítása széleskörű felhasználási lehetőségeket nyújt. A hagyományos izzólámpákhoz képest 90%-os megtakarítás is elérhető.

Led

A LED egy félvezető dióda, amely elektromos töltésű részecskék áramlásával fényhatást hoz létre. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően a nagyteljesítményű LED-ek már alkalmasak akár egy 40-60W-os hagyományos wolfram szálas izzó kiváltására is. Előnyei a kiemelkedően magas élettartam, kitűnő színvisszaadás, a gyakori fel és lekapcsolást jól tűrő képesség, és a rendkívül alacsony fogyasztás. A széleskörű felhasználási területe és kedvező tulajdonságai miatt várhatóan a jövőben igen kedvelt és elterjedt fényforrás válik majd belőle.


További előnyök:

  •     Magas, kb. 20-50.000 óra várható élettartam
  •     90 % villamosenergia-megtakarítás
  •     Azonnal maximális fényerőt bocsát ki
  •     Már szabályozható (dimmelhető) kivitelben is kapható
  •     UV- és IR- sugárzásmentes
  •     Minimális hőtermelés

    12 és 230V-os feszültségű lámpákban is használható

Energiatakarékos izzók, avagy kompakt fénycsövek

 

Mi is az a kompakt fénycső? A kompakt fénycső a fénycsövek gazdaságosságát valamint az izzólámpák kis méretét és kényelmes kezelhetőségét ötvözi, hiszen nem más, mint egy egyszeresen vagy többszörösen meghajlított, kis átmérőjű fénycső.

Izzó

70-80%-kal kevesebb villamos energiát használnak fel, mint a hagyományos izzók, ugyanakkora megvilágítási szintet biztosítva, azaz a komfortérzet csökkenése nélkül. A hagyományos izzók esetében megfigyelhetjük, hogy világítás közben hamar felforrósodnak. Ennek oka, hogy a bennük található izzó szálak valóban izzanak, ezért az elektromos áram egy részét ezek a hagyományos izzók felesleges hővé alakítják. A kompakt fénycsövek üzemhőmérséklete ugyanakkor lényegesen alacsonyabb, a felhasznált energia jóval nagyobb része fordítódik világításra; - a kompakt fénycsövekre hosszú, akár 15 000 órás élettartam jellemző, szemben a hagyományos izzók 1 000 órás élettartamával, így ritkábban szükséges cserélni őket.