Szerelvények és csővezetékek

Tudta Ön, hogy padló- vagy falfűtés alkalmazásával 3°C-kal kevesebb is elég a tökéletes komfortérzet eléréséhez?

 

A valóságnál pár fokkal melegebbnek érezzük a hőmérsékletet, amikor padló-, vagy falfűtéses helyiségben tartózkodunk, így ugyanazon komfortérzet eléréséhez 3°C-kal alacsonyabb szobahőmérséklet is elegendő. Hogy miért is van ez? Először is szemben pl. egy hagyományos radiátoros fűtéssel, a hő jóval nagyobb felületen sugárzik. Az effajta hőmérséklet-eloszlás pedig sokkal kellemesebb klímájú helyiséget eredményez. Az a tény pedig már szinte külön grátisz, hogy míg a minimális fűtőfelülettel rendelkező radiátoroknak magas hőmérsékletű fűtővízre van szükségük, hogy kifűtsék a helyiséget, a nagy hőátadó felülettel rendelkező padló-/falfűtés lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik. Az alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíznek kevesebb veszteségei vannak. Ezáltal kevesebb energiát használ fel, az alacsonyabb hőmérséklet miatt pedig kisebb veszteségek keletkeznek a kazánházi szerelvényeken, így a magas komfortérzet mellett még költséget is megtakaríthatunk. A megújuló energiát előállító berendezések többsége (szolár, hőszivattyú) és a kondenzációs gázkazánok jó hatásfokkal, tartósan csak alacsony hőmérsékletű fűtővizet tudnak biztosítani.

 

 Fűtés

 

A padló- és falfűtés további előnyei:

 • Gazdaságos: a kevesebb energiafelhasználásnak köszönhetően.
 • Környezetbarát: a kevesebb fűtőanyag felhasználással kevesebb káros anyag is keletkezik.
 • Egészséges: mivel az egyenletes, száraz meleg gátolja az allergiát okozó poratkák szaporodását.
 • Esztétikus megoldás: nem látható és a lakótérből sem foglal helyet.
 • Egyenletes meleget biztosít: kellemes hőérzet a helyiség minden szegletében.
 • Kombinálható: számos más fűtési móddal (napkollektoros- vagy hőszivattyús rendszerrel).

 

 

Felújítás bontás nélkül? Upononor Minitec:

 

Olyan alacsonyhőmérsékletű felületfűtési rendszerre lenne szüksége, amely felújításoknál alkalmazható, energiahatékony, gyorsan telepíthető és nem igényel bontást? Akkor az Ön számára az alig 10 mm rétegvastagságú Uponor Minitec rendszerlemez kínálja az ideális megoldást. Az Uponor Minitec esetében a rendszerlemezt a már meglévő fix padlószerkezetekre kell fektetni, mint például beton, járólap vagy faszerkezet. A teljes szerkezet vastagsága nem haladja meg a 15 mm-t a speciális Uponor PE-Xa 9,9x1,1 mm-es csőnek és a kis beágyazó anyag vastagságának köszönhetően. Az alkalmazott Uponor PE-Xa cső eval rétege védelmet nyújt az oxigéndiffúzióval szemben is. A rendszerlemez speciális felületi kialakításának köszönhetően nincs szükség külön rögzítő elemekre, a rendszerlemez tökéletesen rögzíti a csővezetéket. A rendszerlemez kialakítása biztosítja továbbá a csőkiosztás megválasztási lehetőségét, az univerzális helykitöltést és az beágyazó anyag tökéletes illeszkedését. Mivel a rendszer szerelési technológiája nagyon egyszerű, így akár egyetlen személy is képes könnyen és gyorsan elvégezni a padlófűtési rendszer kiépítését.

 

A rendszer kiépítése az alábbi

lépésekből áll:

 • meglévő felület pormentesítése
 • teherelosztó rendszerlemez lefektetése
 • szegély szigetelés elhelyezése
 • csőfektetés, rákötés osztó-gyűjtőre
 • folyékony estricht terítése
 • burkolás
Minitec

 

A rendszerlemezek kis felületi egysége és egyszerű csatlakoztatása minimális vágási hulladékkal jár, ami lehetőséget nyújt akár kisebb, szabdalt alaprajzú vagy nagy alapterületű helyiségek padlózatának gazdaságos és egyszerű borítására. A burkoló anyag lehet hideg kerámia burkolat, szalagparketta vagy padlószőnyeg is. Az így kialakított kistehetetlenségű padlófűtés nagyon jól szabályozható és jól illeszthető a meglévő hagyományos fűtési rendszerekhez is.

 

 

További hasznos tippek a padlófűtésen kívül:

A nem fűtött helyiségeken áthaladó csővezetékeket lássuk el megfelelő vastagságú hőszigeteléssel, csőhéjjal, a fűtési veszteség csökkentése érdekében.


Miért energiatakarékos megoldás az ivóvíz nyomáscsökkentés? Hiteles mérések igazolják, hogy a hálózati nyomás 6-ról 4 bar -ra csökkentése 19 %, 6-ról 3 bar -ra csökkentése 29 % megtakarítást jelent a teljes vízfogyasztásból.