Radiátorok

Tudta-e, hogy a Kermi radiátor a legrövidebb idő alatt ad Önnek meleget?

 

 Kermi radiátor

 

 A Kermi ThermX2 radiátor - ellentétben a hagyományos kétlapos fűtőtestektől, ahol a víz a lapok egyidejű felmelegedését teszi lehetővé - először csak a homloklapon áramoltatja át a vizet, ezáltal számottevően rövidebb idő alatt tudja biztosítani a kellemes meleg érzetet. A sugárzási veszteség is jelentősen csökken, mely a hagyományos radiátoroknál jelen lévő fal, vagy ablak felé történő sugárzás miatt adódik. Ennek a tulajdonságnak különösen átmeneti időszakban, illetve alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő rendszerek (kondenzációs kazán, hőszivattyú, esetleg pufferből kikevert alacsony hőmérsékletű fűtővíz) esetében van kiemelkedő jelentősége, mert ilyen esetekben a Kermi radiátor sugárzó felülete éppen kétszer nagyobb a hagyományos elven működő radiátorokénál. Természetesen, amennyiben a hőigény nagyobb, mint az első lap által leadott teljesítmény, akkor a hátsó lap is belép a helyiség felfűtési folyamatába. A nagyobb hősugárzás révén a radiátor(ok) akár 25%-kal rövidebb idő alatt képes(ek) felfűteni a helyiséget, így a kazán is hamarabb kikapcsol. Kondenzációs gázkazánnal vagy hőszivattyúval üzemelő fűtési rendszerekhez különösen ajánlott. A ThermX2 acéllemez lapradiátor kompakt és szelepes kivitelben jobbos, balos, illetve középső szelepcsatlakozással van jelen a magyarországi forgalomban.

 

Kermi

 

 

Ahhoz, hogy könnyebben megértsük a Kermi radiátorok működését, nézzük meg az alábbi példát:

 

Az 1. ábrán szereplő példában összehasonlítunk egy Kermi Therm X2  valamint hagyományos radiátort úgy, hogy mindkettő teljesen azonos körülmények között működik.

Az ábrán két teljesen azonos teljesítményű Baxi kondenzációs kazán táplál meg két teljesen azonos méretű és azonos teljesítményű acéllemez lapradiátort. A bal oldalon Kermi Therm X2 típusú acéllemez radiátort alkalmaztunk, míg a jobb oldalon hagyományos acéllemez radiátor van beépítve. Mindkét esetben azonosnak vettük a külső hőmérsékletet  és a belső szobahőmérséklet is.

 

kermi 

 

Az ábrán jól látható, hogy amennyiben azonos a kazánból előremenő vízhőmérséklet, akkor a Kermi Therm X2 esetében a radiátor közepes felületi hőmérséklete 45°C, míg a hagyományos radiátornál  csak 41°C. Ez a különbség a Kermi radiátor esetében abból adódik, hogy a meleg víz teljes mennyisége a radiátor előlapján áramlik át, míg a hagyományos radiátoroknál a mennyiség megoszlik az első és hátsó lapok között. Ebből adódik, hogy a Kermi radiátor meleget sugárzó felülete éppen kétszerese a hagyományos radiátorénak, magasabb felületi hőmérséklettel.

 

Az ebből adódó  magasabb komfortérzet, ami alacsonyabb szoba hőmérséklet mellet is megvalósítható, kb 11% energia megtakarítást eredményez.

 

A Kermi Therm X2-nek ez a tulajdonsága elsősorban azért előnyös, mert alacsony előremenő vízhőmérséklet mellet is magasabb a sugárzással leadott teljesítménye.

 

A Kermi radiátor nemcsak kondenzációs kazánnal, hőszivattyúval, vagy szolár rásegítéssel előállított alacsony hőmér-sékletű vízzel üzemeltethető, hanem akár szilárd tüzelésű kazánból és puffer tartályból álló egységgel is működik (2. ábra).

 

Kermi2

 

Ebben az esetben a puffer tartályból  kinyert alacsony hőmérsékletű (45-50°C-os) kevert vízzel tápláljuk meg a radiátorokat. A végeredmény azonos az 1. megoldással.

 

A keverőszelep lehet termosztatikus vagy motoros megoldás egyaránt. Amennyiben  tovább szeretnénk javítani ez utóbbi megoldás gazdaságosságát, úgy javasolt egy időjárás követő automatika valamint egy motoros keverőszelep beépítése. Ebben az esetben mindig csak a szükséges mennyiségű és hőmérsékletű  fűtővizet vesszük ki a tartályból, így a leghatékonyabb hatásfokú megoldást kapjuk. A beltéri egységek, termosztatikus fejek alkalmazásával  pedig csak addig fűt a radiátor az adott helységben amíg az szükséges, így elkerülhetjük a szilárdtüzelésű rendszereknél sokszor jellemző túlfűtést.

 

További előny még a megújuló energia takarékos komfortos felhasználása, ami szintén egyre inkább fontossá válik.

 

Természetesen ahhoz, hogy a fentiek tökéletesen működjenek  minden esetben nagyon fontos a rendszer megfelelő méretezése,  a radiátor méretének pontos meghatározása, ezért a rendszer megvalósításhoz mindig kérjük egy épületgépész segítségét.

Hogyan csökkenthető a fűtőanyag veszteség?

A radiátorok falán lerakódó lágy és szilárd vízkő drasztikusan csökkenti az adott radiátor hőleadó képességét, ezáltal csökken a fűtési hatékonysága. A probléma gyakran a kazán hőcserélőjénél merül fel a legintenzívebben, ahol a legmagasabb a hőmérséklet, de a radiátorokban és a csővezetékben kialakuló lerakódások is csökkentik a teljes rendszer hatékonyságát. Ezért ha a központi fűtési rendszer hatékonysága csökken, az okok keresésénél érdemes az egész rendszert vizsgálni.Ha a központi fűtési rendszert a kezdetektől fogva tisztán tartják, nagyobb lesz az élettartama és optimális lesz a hatékonysága. Ha azonban a meglevő rendszerek hatékonysága a tisztítás vagy a védelem hiányában már csökkent, ezt orvosolni kell.

Fernox

A Fernox Cleaner F3 -at vagy a nagyteljesítményű öblítéshez használt Cleaner F5 -öt egyaránt a rendszerek állapotának javítására fejlesztettük ki, és mind a két szer különösen hatásos a rendszerek fekete rozsdaiszappal való szennyezett-ségének kezelésére. Fernox DS40 System Cleaner3 -t használjon, ha egyértelműen vízkőlerakódás okozza a problémát.A tisztítást követően biztosítsa a rendszer további korrózió és vízkő elleni védelmét a Fernox Protector F1 vagy az MB-1 használatával.

Tudta-e, hogy a fűtőtest mögé helyezett hőtükör akár 8-15%-kal is képes lecsökkenteni fűtési költségeit?

A fűtőtest mögött a fal felmelegszik, ez hőelvonást okoz. A fűtőtest mögé helyezett hőtükör azonban a ráirányuló hősugarakat viszaverve csökkenti a fal felmelegedését, visszajuttatva az egyébként "elveszésre ítélt" hőt a lakótérbe.