Ideális villanybojler méret kiválasztása

Ideális villanybojler méret kiválasztása

Ez az egyik legalapvetőbb kérdés, ha elektromos vízmelegítőt vásárolunk, mégis nehéz rá válaszolni.

Vannak persze átlagos vízfogyasztást becslő számok, de mind tudjuk, hogy a családok ahányan annyifélék. Egyes nagy famíliáknak elegendő a 120 l-es vízmelegítő is, míg máshol ugyanannyi gyerek mellett 200 l-es villanybojler a jó választás az igényelt melegvíz előállításához.

Azt mondják, egy főre átlagos 50 l vizet kell számolni naponta. Ez a becslés természetesen nem tér ki arra, hogy a gyerekek mennyivel több vizet használnak a pancsolás során, vagy, hogy a napi játék után hányszor kell mosakodni, kezet mosni, mosogatni. Ne feledjük, hogy a melegvíz-használatunk alá- vagy túlbecslése is rontja a bojler hatékonyságát, nekünk pedig kellemetlen hideg zuhanyt okozhat.

Van, ahol ez a kérdés egyáltalán nem is kérdés. Ahol be van vezetve a gáz, ott sokan döntenek a kombi kazán, vagy gázos átfolyós vízmelegítő mellett. Jogosan. Azonban a bevezetett földgáz nélküli helyeken a melegvíz előállítás általában csak villanybojlerrel oldható meg. Akkor is az elektromos vízmelegítő lehet a jó választás, ha nincsen kémény, hiszen ehhez a megoldáshoz csak elektromos csatlakozóra van szükség.

Nem elhanyagolható érv a bojler mellett az sem, hogy könnyen és egyszerűen felszerelhető, a cseréje is sokkal egyszerűbb, mint a gázos megoldásé. A felszereléshez azért érdemes építész szakemberrel konzultálni, a víz és elektromos hálózatra kötést pedig végezze szakember.

Ha a bekerülési költség perdöntő a melegvíz-előállítás során, akkor is a bojlert érdemes választani. Ugyan a villanyáram drágább, mint a gáz, de éjszakai árammal működtetve sokat spórolhatunk.

Próbáljuk meg feljegyezni egy átlagos napunk vízfelhasználását, mielőtt új vízmelegítőt vásárolunk, így biztosan reális képet kapunk az igényeinkről.

Elektromos vízmelegítő kínálatunk itt elérhető !

Forrás: gepesz.hu

Az összes megjegyzés